PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa to działanie współfinansowane ze środków Unii Europejskiej, które ma na celu wsparcie osób i rodzin najbardziej potrzebujących.
Program skierowany jest do osób, które znajdują się w trudnej sytuacji i uzyskują dochód nieprzekraczający:
1.402 zł dla osoby samotnie gospodarującej,
1.056 zł dla osoby w rodzinie.
Aby otrzymać pomoc żywnościową należy:
- Zgłosić się do Ośrodka Pomocy Społecznej (OPS) właściwego dla miejsca zamieszkania lub do organizacji partnerskiej wydającej żywność w celu zakwalifikowania do odbioru żywności.
- Jeśli spełniamy wskazane kryteria, otrzymujemy skierowanie, które umożliwia odbiór we wskazanym na skierowaniu miejscu.
Pomoc żywnościowa w gminie Dobczyce przekazywana jest za pośrednictwem w współpracującej z Bankiem Żywności w Krakowie Organizacji Partnerskiej Lokalnej Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Dobczycach. Pomoc udzielana jest w formie paczek żywnościowych lub posiłków.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE
W ramach programu realizowane są również zajęcia dla osób zakwalifikowanych do projektu. Mają on formę bezpłatnych szkoleń lub warsztatów dotyczących:
- Przygotowania posiłków,
- Dietetyki oraz zdrowego odżywiania,
- Sprawnego zarządzania budżetem domowym,
- Zapobiegania marnowaniu żywności.
Działania realizowane są przez Bank Żywności w Krakowie w siedzibie OPL lub w miejscu wyznaczonym przez organizację. Uczestniczą w nich podopieczni, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronie internetowej Banku Żywności w Krakowie.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ.
PODPROGRAM 2019
Podprogram 2019 jest kontynuacją poprzednich Podprogramów. Celem programu jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach towarzyszących.
OKRES WYDAWANIA ŻYWNOŚCI: wrzesień 2019 – czerwiec 2020
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym w formie paczek żywnościowych lub posiłków:
Paczka żywnościowa – to minimum kilka artykułów spożywczych (co najmniej 3) składających się z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo, a wchodzących w skład zestawu.
Posiłek – to każde danie (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolacja) przygotowane w OPL np. jadłodajniach, schroniskach, noclegowniach dla osób bezdomnych,
z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2019 obejmuje żywność o łącznej wartości ok. 50,5 kg na osobę, w tym:
- Artykuły warzywne i owocowe:
1) groszek z marchewką 3,2 kg,
2) fasola biała 3,2 kg,
3) koncentrat pomidorowy 1,28 kg,
4) buraczki wiórki 1,05 kg,
5) powidła śliwkowe 1,80 kg,
6) sok jabłkowy klarowany 4l
- Artykuły skrobiowe:
7) makaron jajeczny 4,50 kg,
8) makaron kukurydziany bezglutenowy 1 kg,
9) ryż biały 3 kg,
10) kasza gryczana 1,50 kg,
11) herbatniki maślane 0,80 kg,
- Artykuły mleczne:
12) mleko UHT 7 l,
13) ser podpuszczkowy dojrzewający 2 kg,
- Artykuły mięsne:
14) szynka drobiowa 2,70 kg,
15) szynka wieprzowa mielona 1,80 kg,
16) pasztet wieprzowy 0,48 kg,
17) filet z makreli w oleju 1,53 kg,
- Cukier:
18) cukier biały 4kg,
- Tłuszcze:
19) olej rzepakowy 4 l,
- Dania gotowe:
20) gołąbki w sosie pomidorowym 1,70 kg.
Podsumowanie Podprogramu 2018
W ramach Podprogramu 2018 Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Dobczycach objął wsparciem żywnościowym 467 osób przekazując 21,47834 tony żywności w formie 1553 paczek.
Podsumowanie Podprogramu 2017
W ramach Podprogramu 2017 Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Dobczycach objął wsparciem żywnościowym 410 osób przekazując 21,62900 ton żywności w formie 1416 paczek.
We współpracy z Bankiem Żywności dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne: kulinarne, żywieniowe, ekonomiczne oraz dotyczące marnowania żywności.