Informujemy, że od 1 września 2019 roku zmieniają się godziny otwarcia Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Dobczycach:

  • Poniedziałek: 7:30 – 17:00
  • Wtorek, Środa, Czwartek: 7:30 – 15:30
  • Piątek: 7:30 – 14:00

ROZEZNANIE RYNKU

Na wykonanie usług z zakresu aktywizacji o charakterze społecznym w projekcie:

„JESTEM I DZIAŁAM – AKTYWNE DOBCZYCE”

Zaproszenie do składania ofert w ramach procedury rozeznania rynku na wykonanie usług z zakresu aktywnej integracji o charakterze społecznym w projekcie: Jestem i działam – Aktywne Dobczyce, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach  Europejskiego Funduszu Społecznego Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020.

PODDZIAŁANIE: 9.1.1. Aktywna integracja – projekty konkursowe wyłącznie dla OPS/PCPR

Zaproszenie do składania ofert w ramach procedury rozeznania rynku na wykonanie usług z zakresu aktywnej integracji o charakterze społecznym w projekcie: Jestem i działam – Aktywne Dobczyce, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach  Europejskiego Funduszu Społecznego Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020.

PODDZIAŁANIE: 9.1.1. Aktywna integracja – projekty konkursowe wyłącznie dla OPS/PCPR

  1. ZAMAWIAJĄCY: GMINA DOBCZYCE

REALIZATOR: Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Dobczycach, ul. Rynek 26, 32-410 Dobczyce, Tel/fax. 12/3721714,

  1. PRZEDMIOT ROZEZNANIA RYNKU:

- Przeprowadzenie warsztatów praktycznych z zakresu umiejętności podstaw gotowania, w ilości 100 h dla  1 uczestniczki projektu „Jestem i działam – Aktywne Dobczyce,

Celem warsztatów będzie wzmocnienie i wsparcie kompetencji społecznych -  umiejętności przydatnych w prowadzeniu gospodarstwa domowego uczestników projektu.

Zgodnie z założeniami WYKONAWCA odpowiedzialny będzie:

  • przeprowadzenie warsztatów praktycznych z zakresu umiejętności podstaw gotowania, w ilości 100 h dla 1 uczestniczki projektu „Jestem i działam – Aktywne Dobczyce,
  • prowadzenie dziennika z realizowanych zajęć,
  • terminowe rozliczanie się z powierzonych zadań (prowadzenie dziennika zajęć i listy obecności),
  • współpracę z koordynatorem projektu w zakresie powierzonych zadań,
  • przestrzeganie tajemnicy służbowej oraz obowiązków ochrony danych osobowych,
  • Prowadzenie zajęć z uwzględnieniem zasad równościowych.
  1. PRZEWIDYWANY TERMIN REALIZACJI ZADANIA: sierpień 2019, ustalonego harmonogramu.
  1. MIEJSCE I GODZINY REALIZACJI ZADANIA:

Przewiduje się przeprowadzenie zajęć na terenie Gminy Dobczyce.

Zajęcia powinny odbywać się w godzinach pomiędzy 7.30 – 17.00 ( wg. ustalonego harmonogramu). Chyba że uczestnicy wyrażą zgodę na przeprowadzenie zajęć
w godzinach popołudniowych.

  1. WYMAGANIA WOBEC OFERENTÓW:

Wykonawca  powinien posiadać:

  • wiedzę i wykształcenie w zakresie prowadzenia działalności gastronomicznej z zakresu gotowania,
  • kadrę posiadającą do doświadczenie w zakresie ww. działalności,
  • zaplecze techniczne oraz osoby zdolne do wykonania zamówienia,
  • uprawnienia do wykonywania tego typu działalności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania,
  • nie są powiązani osobowo lub kapitałowo z Zamawiającym
  1. WYKAZ NIEZBĘDNYCH DOKUMENTÓW:
  • Formularz ofertowy - zał. 1
  • Oświadczenie o spełnieniu warunków - zał.2
  • Oświadczenie o braku powiązań z beneficjentem - zał.3
  1. FORMA , MIEJSCE I TERMIN SKŁADANIA OFERT:
  • Oferta winna być złożona na piśmie, w języku polskim, w formie zapewniającej pełną czytelność jej treści,
  • Oferta powinna być złożona na załączniku nr 1 do rozeznania rynku,
  • Oferta powinna zawierać obowiązkowe załączniki wymienione pkt. 6
  • Wszelkie koszty związane z przygotowaniem oferty ponosi Wykonawca.
  1. KRYTERIA WYBORU OFERTY

Wybór oferty nastąpi w oparciu o kryterium ceny 100%.

Zamawiający opublikuje informację na stronie internetowej www.mgops.dobczyce.pl o wyborze wykonawcy.

Zamawiający zawiadomi wybranego wykonawcę o wyborze oraz o szczegółach współpracy.

Niespełnienie wymogów formalnych powoduje wykluczenie z postępowania.

Ofertę należy przesłać w wersji elektronicznej do dnia  31 lipca 2019 roku na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub złożyć w zamkniętej kopercie (z dopiskiem  PROCEDURA ROZEZNANIA RYNKU NA WYKONANIE USŁUGI WARSZTATÓW PRAKTYCZNYCH GOTOWANIA W  PROJEKCIE: „Jestem i działam – Aktywne Dobczyce” na adres: Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej, 32-410 Dobczyce, ul. Rynek 26.

 

 

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa to działanie współfinansowane ze środków Unii Europejskiej, które ma na celu wsparcie osób i rodzin najbardziej potrzebujących. 
Program skierowany jest do osób, które znajdują się w trudnej sytuacji i uzyskują dochód nieprzekraczający:

1.402 zł dla osoby samotnie gospodarującej,

1.056 zł dla osoby w rodzinie.

Aby otrzymać pomoc żywnościową należy:

  • Zgłosić się do Ośrodka Pomocy Społecznej (OPS) właściwego dla miejsca zamieszkania lub do organizacji partnerskiej wydającej żywność w celu zakwalifikowania do odbioru żywności.
  • Jeśli spełniamy wskazane kryteria, otrzymujemy skierowanie, które umożliwia odbiór we wskazanym na skierowaniu miejscu.

Pomoc żywnościowa w gminie Dobczyce przekazywana jest za pośrednictwem w współpracującej z Bankiem Żywności w Krakowie Organizacji Partnerskiej Lokalnej Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Dobczycach. Pomoc udzielana jest w formie paczek żywnościowych lub posiłków.

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE

W ramach programu realizowane są również zajęcia dla osób zakwalifikowanych do projektu. Mają on formę bezpłatnych szkoleń lub warsztatów dotyczących:

  • Przygotowania posiłków,
  • Dietetyki oraz zdrowego odżywiania,
  • Sprawnego zarządzania budżetem domowym,
  • Zapobiegania marnowaniu żywności.

Działania realizowane są przez Bank Żywności w Krakowie w siedzibie OPL lub w miejscu wyznaczonym przez organizację. Uczestniczą w nich podopieczni, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronie internetowej Banku Żywności w Krakowie.

Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ.

PODPROGRAM 2019

Podprogram 2019  jest kontynuacją poprzednich Podprogramów. Celem programu jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach towarzyszących.

OKRES WYDAWANIA ŻYWNOŚCI: wrzesień 2019 – czerwiec 2020

ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:

Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym w formie paczek żywnościowych lub posiłków:

Paczka żywnościowa – to minimum kilka artykułów spożywczych (co najmniej 3) składających się z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo, a wchodzących w skład zestawu.

Posiłek – to każde danie (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolacja) przygotowane w OPL np. jadłodajniach, schroniskach, noclegowniach dla osób bezdomnych,
z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).

Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2019 obejmuje żywność o łącznej wartości ok. 50,5 kg na osobę, w tym:

  1. Artykuły warzywne i owocowe:

1) groszek z marchewką 3,2 kg,

2) fasola biała 3,2 kg,

3) koncentrat pomidorowy 1,28 kg,  

4) buraczki wiórki 1,05 kg,

5) powidła śliwkowe 1,80 kg,

6) sok jabłkowy klarowany 4l

  1. Artykuły skrobiowe:

7) makaron jajeczny 4,50 kg,

8) makaron kukurydziany bezglutenowy 1 kg,

9) ryż biały 3 kg,

10) kasza gryczana 1,50 kg,

11) herbatniki maślane  0,80 kg,

  1. Artykuły mleczne:

12) mleko UHT 7 l,

13) ser podpuszczkowy dojrzewający 2 kg,

  1. Artykuły mięsne:

14) szynka drobiowa 2,70 kg,

15) szynka wieprzowa mielona 1,80 kg,

16) pasztet wieprzowy 0,48 kg,

17) filet z makreli w oleju 1,53 kg,

  1. Cukier:

18) cukier biały 4kg,

  1. Tłuszcze:

19) olej rzepakowy 4 l,

  1. Dania gotowe:

20) gołąbki w sosie pomidorowym 1,70 kg.

 

Podsumowanie Podprogramu 2018

W ramach Podprogramu 2018 Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Dobczycach objął wsparciem żywnościowym 467 osób przekazując 21,47834 tony żywności w formie 1553 paczek.

Podsumowanie Podprogramu 2017

W ramach Podprogramu 2017 Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Dobczycach objął wsparciem żywnościowym 410 osób przekazując 21,62900 ton żywności w formie 1416 paczek.

We współpracy z Bankiem Żywności dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne: kulinarne, żywieniowe, ekonomiczne oraz dotyczące marnowania żywności.

 

Zgodnie z zarządzeniem nr 6/2019 Dyrektora Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Dobczycach z dnia 1 lipca 2019 r. w sprawie skrócenia czasu pracy na okres upałów – informujemy, że w dniu 1 lipca2019 r.  Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Dobczycach będzie czynny w godzinach od 7.30 do 15.00.

Za utrudnienia przepraszamy.